En İyi Yaş Kayısı Yarışması Düzenlendi
23.Uluslararası Güneşin Altın Yumurtası Kayısı Festivali etkinlikleri çerçevesinde "En İyi Yaş Kayısı Yarışması" düzenlendi.
Mişmiş Park Fuar alanında düzenlenen Kayısı Festivali Açılışı ve En İyi Yaş Kayısı Yarışması Ödül Töreni Programına Malatya Valisi Aydın Baruş, Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık ve Bülent Tüfenkci, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Demez, Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Aysun Bay Karabulut, Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, İlçe Belediye Başkanları, Kurum ve Kuruluş temsilcileri, Siyasi parti temsilcileri, STK'lar, üreticiler, iş adamları ve vatandaşlar katıldı.
Malatya Valisi Sayın Aydın Baruş Festivalin açılışında yaptığı konuşmasında, "23.'sü düzenlenen Malatya Kültür, Sanat Etkinlikleri ve Kayısı Festivali münasebetiyle Fuarın açılışını gerçekleştiriyoruz. Kayısı Allah'ın Malatya'ya bağışladığı benzersiz bir nime! Kayısı Malatya'dan dünyaya yayılan doğal bir lezzet. Malatya ikliminin suyunun ve güneşinin hediyesi. Kayısı Malatya'nın rengidir, Malatya'nın kültürüdür. Kayısı Malatya'nın simgesidir. Kayısı Malatya ekonomisinin bel kemiği ve markasıdır. Kısacası kayısı Malatya insanının hayat değeridir. Kayısı tadı Malatya insanının ağız tadıdır. Kayısıya verilen değer Malatya'ya ve onun insanına verilen değerdir. Bu nedenle kayısı ile ilgili her mesele Malatyalıyı ilgilendirir. Kayısı Malatya ekonomisi içerisinde çok önemli bir yer tutuyor. Tarımsal alanlarımızın yüzde 20'si kayısı ağaçları ile kaplı. Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 70'ine yakını Malatya'dan karşılanıyor ve Türkiye'de kuru kayısı üretiminin yüzde 90'ı Malatya'dan gidiyor. 2018-2019 sezonu itibari ile bir yılda Malatya'dan ihraç edilen kuru kayısı miktarı 91 bin ton. Bu yıllara göre değişmekle birlikte yaklaşık 250 ile 300 milyon dolar gelir, sadece kayısıdan Malatya'ya geliyor. Türkiye ekonomisinde Malatya ciddi bir yer sağlıyor. Sadece kuru kayısı çekirdeğinden 17 milyon dolar geliri var Malatya'nın. Yani kayısının her ürünü değerli, artığı da döküntüsü de değerli. Tarım ve Orman Müdürlüğümüz, Kayısı Araştırma Enstitümüz, Sivil Toplum Kuruluşlarımız, Ziraat Odalarımız, girişimcilerimiz, üreticilerimiz ile birlikte el ele vererek kayısının hak ettiği yere gelmesi için çalışacağız" dedi.
Açılışta yapılan protokol konuşmalarının ardından En İyi Yaş Kayısı Yarışmasının Ödül Törenine geçildi.
Bu yıl En İyi Yaş Kayısı Yarışmasına Hachaliloğlu kategorisinde 77 üretici, Kabaaşı kategorisinde ise 104 üretici katıldı.
Yarışmada Jüri Heyeti olarak;
Jüri Başkanı Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek,
Jüri Üyesi Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Prof.Dr.Hakan Yıldırım,
Jüri Üyesi Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nden Ziraat Mühendisi Koray Kan,
Jüri Üyesi Kayısı Araştırma Enstitüsü'nden Ziraat Mühendisi Alirıza Şahinoğlu,
Jüri Üyesi Kayısı Araştırma Enstitüsü'nden Ziraat Mühendisi Selçuk Avcı
görev aldılar.
Jüri Heyeti yarışmaya katılan kayısılarda kriter olarak Olgunluk-Sağlamlık, Çeşit Özelliği, Bir Örneklik, Renk-Tat-Koku ve Zirai Mücadele konularında değerlendirmeler yaptılar.
Yapılan değerlendirmelerin sonucunda;
Hacıhaliloğlu Kategorisinde ;
Birinciliği Kale İlçesi Bent Mahallesi'nden Ekrem Kıraç.
İkinciliği Darende İlçesi Balaban Mahallesi'nden Murat Özdemir,
Üçüncülüğü Doğanşehir İlçesi Yuvalı Mahallesi'nden Fikret Mete,
Kabaaşı Kategorisinde ;
Birinciliği Yeşilyurt İlçesi Yaka Mahallesi'nden Mustafa Doğan,
İkinciliği Darende İlçesi Balaban Mahallesi'nden İsmail Özdemir,
Üçüncülüğü Yeşilyurt İlçesi Kuyulu Mahallesi'nden Mehmet Koç kazandı.
Yarışmada birinci olan üreticilere Tam Altın, ikinci olan üreticilere Yarım Altın, Üçüncü olan üreticilere Çeyrek Altın protokol tarafından ödül olarak takdim edildi.